Gazononderhoud in oktober

In de nazomermaand september hebben we kunnen genieten van aangename temperaturen overdag en gelukkig was er minder neerslag. De afgelopen twee maanden heeft ons gazon zeker geen gebrek aan water gehad en 's ochtends zien we vaak dauw op het gras liggen. Het is nu niet langer nodig om te sproeien, maar wat kunnen we in oktober nog wel doen voor ons gazononderhoud? Hier zijn enkele tips voor u.

 

Verticuteren

Als u een gazon heeft dat veel in de schaduw ligt en gevoelig is voor mosvorming, is licht verticuteren in het najaar ideaal. Op dit moment is het gazon vaak vochtig, wat de groei van mos bevordert. Door te verticuteren wordt er lucht in de grond gebracht en worden eventuele oneffenheden, zoals dood gras tussen het gezonde gras, verwijderd. Zorg ervoor dat u de verticuteermachine niet te diep instelt; het is geen freesmachine. Het is het beste om dit in de namiddag te doen wanneer het gazon redelijk droog is. Als u kale, dorre plekken hebt, is verticuteren ook een goede optie. Het zal de dorre plekken kaal en zwart maken, waarna u ze opnieuw kunt inzaaien.

 

Als uw gazon er al mooi groen uitziet, dan is verticuteren niet nodig. In dat geval kunt u gewoon een keer de Marathon najaarsmest strooien, wat de hele maand oktober nog mogelijk is, en doorgaan met maaien tot het einde van het groeiseizoen.

 

Doorzaaien

Als u na het verticuteren kale plekken heeft, kunt u deze inzaaien met ons graszodenmengsel graszaad. Met het vochtige weer en de warme bodem zal het graszaad binnen 14 dagen opkomen. Zorg ervoor dat het graszaad een beetje is afgedekt met zwarte aarde of druk het goed aan in de zwarte aarde, zodat het graszaad snel kiemt. Dagelijks sproeien is niet nodig, alleen als het 's avonds te droog is dan kunt u een kwartiertje sproeien. 's Morgens ligt er dauw op het gras en het graszaad, wat de kieming bevordert. Na het doorzaaien kunt u bemesten met Marathon najaar.

 

Bemesten

Vanaf nu raden we aan om alleen nog maar najaarsmest te strooien. De zomermest (16-4-8) in Marathon bevat te veel stikstof, wat bij vochtigheid sneeuwschimmel kan veroorzaken. Daarom is ons advies om Marathon najaar 7-0-21 te strooien. Deze mest geeft nog een kleine groei, maar de kali in deze najaarsmest zorgt vooral voor de versterking van de graswortels. Het magnesium (kieseriet) geeft het gras een mooie groene kleur. Als u hebt geverticuteerd vanwege mosvorming, kunt u als laatste bemesting Gazon Robuust 9-3-16 strooien. Deze najaar meststof bevat ijzer, wat mosvorming in het najaar tegengaat, en ook magnesium voor de groene kleur. Dit is de laatste bemesting van het jaar. Alleen in de winter, tijdens een regenachtige week, raden we aan om Groenkalk te strooien. We geven dit aan in de winternieuwsbrief, wanneer wij zelf de sportvelden van kalk gaan voorzien.

 

Onkruid in het gazon bestrijden

Dit kunt u nog steeds doen op een mooie warme namiddag, maar let op de weersomstandigheden. Het gazon moet droog zijn, de dagtemperatuur moet rond of boven de 16 graden liggen, en het moet na het spuiten minstens een halve dag droog blijven. Bekijk dus goed de weersverwachting voor de komende maand als u nog onkruid wilt bestrijden.

 

Hoe vaak nog maaien in het najaar?

Zeker nog tot en met november. Zolang de temperatuur rond of boven de 10 graden ligt, groeit het gras nog. Als het gazon te lang wordt, raden wij aan om gewoon te blijven maaien. Vorig jaar hebben we de robotmaaiers pas eind november van de sportvelden gehaald. Het is natuurlijk afhankelijk van de temperatuur, maar reken erop dat we zeker nog anderhalve maand regelmatig moeten maaien. Vergeet niet om bladeren regelmatig te verwijderen om verstikking te voorkomen. Maai niet te kort; de middelste stand van de maaier is perfect.

 

Met deze tips kunt u uw gazon goed onderhouden in oktober en ervoor zorgen dat het in topconditie blijft. Geniet van uw prachtige groene grasveld! Met het juiste onderhoud zal uw grasmat er gezond, groen en weelderig uitzien, klaar om de komende seizoenen te trotseren. Of u nu een bestaand gazon heeft dat u wilt verbeteren of u een compleet nieuwe grasmat wilt aanleggen, bij Pieter Roefs Graszoden vindt u alles wat u nodig heeft. Van hoogwaardige graszoden en graszaadmengsels tot bemestingsproducten en gereedschappen om het werk uit te voeren, we hebben het allemaal in huis. Ons team van experts staat klaar om u te adviseren en te helpen bij elke stap van het proces, zodat u kunt genieten van een prachtig groen gazon. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Heeft u een specifieke vraag? Kom dan naar onze winkel en breng een recente foto mee van uw gazon, we kijken graag met u mee voor een aanpak op maat.

Gazononderhoud in oktober

Geïnteresseerd of op zoek naar meer informatie?

Neem contact op!