Het grote startsein voor gazononderhoud 2024!

De hoge temperaturen van dit moment kondigen het voorjaar aan, maar de regenbuien blijven wel nog aanwezig. Desondanks is het moment aangebroken om het gazononderhoudsseizoen van 2024 te starten. Wij schreven een gedetailleerde handleiding om uw gazon in topconditie te brengen.

1. Maaien: een frisse start

Met de temperaturen die overdag al aangenaam hoog zijn, verdient uw gazon een verfrissende aanblik. Begin met de eerste maaibeurt op een hoogte van 3 á 4 cm. Voer deze maaibeurten uit op droge dagen, om het beste resultaat te behalen.

2. Bemesten: voedingsstoffen voor groei

Nu de Temperatuursom (Tsom*) royaal bereikt is, is het tijd voor de eerste bemesting. Wacht minstens 3 weken na het strooien van groenkalk voordat u begint met bemesten. Een uitstekende keuze is de Marathon Sport 16-4-8 -2MgO -0,5 Fe meststof. Strooi 4 kg per 100 m2 en doe dat elke 6 á 8 weken van maart tot september, voor een constante groei.

3. Verticuteren: timing is alles

Hoewel de verleiding groot is om met de eerste zonnestralen te beginnen met verticuteren, is het cruciaal om eerst te bemesten. Verticuteren zonder voorafgaande bemesting kan onnodige schade aan uw gazon veroorzaken. Na de eerste bemesting dus eerst een aantal keer maaien voordat u verticuteert, om het gazon de kans te geven aan te sterken.

4. Onkruidbestrijding: geduld is een schone zaak

Wacht met onkruidbestrijding tot de dagtemperatuur minimaal 15 graden is, er geen nachtvorst meer is en het gras (en onkruid) goed groeit. Binnenkort gaan we hier dieper op in, in een nieuwe blog.

5. Gazon met mos en onkruid?

Dan is uw plan van aanpak:

·      Bemesten met Marathon Sport

·      Tot half april wekelijks maaien

·      Half april onkruid bestrijden (bij dagtemperaturen van 15 graden en droog weer)

·      2 weken daarna verticuteren

·      Eventuele kale plekken bijzaaien

6. Kale plekken in uw gazon?

Een stap-voor-stap aanpak:

·      Eerst bemesten voor sterke graswortels

·      Wachten op temperaturen rond 15 graden en nachttemperaturen boven 0

·      Kale plekken rul maken en inzaaien

7. Geduld en weersomstandigheden: bepalend voor succes

In het voorjaar zijn er veel tuinwerkzaamheden, maar de weersomstandigheden zijn cruciaal. Gras zaaien en onkruid bestrijden hebben alleen zin bij geschikte temperaturen. In onze maandelijkse nieuwsbrieven bieden we u actuele adviezen, afgestemd op het heersende weer! Meld je HIER aan voor onze nieuwsbrief.

We wensen u een prachtig gazonseizoen!

In deze blog hebben we u tips en richtlijnen gegeven om uw gazon de beste start te geven dit voorjaar. Met het juiste onderhoud zal uw grasmat er gezond, groen en weelderig uitzien, klaar om de komende seizoenen te trotseren. Of u nu een bestaand gazon heeft dat u wilt verbeteren of u een compleet nieuwe grasmat wilt aanleggen, bij Pieter Roefs Graszoden vindt u alles wat u nodig heeft. Van hoogwaardige graszoden en graszaadmengsels tot bemestingsproducten en gereedschappen om het werk uit te voeren, we hebben het allemaal in huis. Ons team van experts staat klaar om u te adviseren en te helpen bij elke stap van het proces, zodat u kunt genieten van een prachtig groen gazon. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Heeft u een specifieke vraag? Kom dan naar onze winkel en breng een recente foto mee van uw gazon, we kijken graag met u mee voor een aanpak op maat.

 

* Tsom is de leidraad in de landbouw met als stelregel te starten met bemesten: Tsom wordt berekend vanaf 1 januari en is een optelsom van graden boven nul tot minimaal 180 graden… De bodem is er vanaf dat moment klaar voor de meststoffen op te nemen.

Het grote startsein voor gazononderhoud 2024!

Geïnteresseerd of op zoek naar meer informatie?

Neem contact op!