Tips voor optimaal gazononderhoud in september na een regenachtige augustus maand

De maand augustus is tot een nat einde gekomen, met aanzienlijke regenval die het gazon heeft beïnvloed. Hoe heeft uw grasmat de regenachtige maand doorstaan en welk onderhoud is aan te raden voor september? In deze blog delen we handige tips om uw gazon in topconditie te houden na een vochtige periode.

1. Groen en gezond gazon: wekelijks maaien en slimme bemesting

Als uw gazon vol en weelderig groen is en u heeft regelmatig gemaaid, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk onlangs bemest. Voor de komende maand raden we aan om te wachten tot medio/eind september voordat u de eindbemesting toepast. Onze aanbeveling is de Marathon Najaar 7-0-21-2,5 Mg0-0,5Fe meststof. Deze meststof minimaliseert de groei, aangezien de groei van het gras in het najaar afneemt. Met een aanzienlijke hoeveelheid kalium (21%) bevordert deze meststof een stevige grasplant, waardoor uw gazon goed de winter ingaat. Ook bevat het 2,5% magnesium, wat zorgt voor een prachtig groene kleur.

2. Terugwinnen van een geel gazon met weinig groei

Indien uw gazon geel is geworden en de groei vertraagd is, kan het zijn dat de meststof meer dan 6 tot 8 weken geleden is aangebracht. Bovendien is de meststof door de overvloedige regen sneller opgenomen. In dit geval raden we aan om gedurende de hele maand september één keer Marathon Sport 16-4-8-2MgO-0,5Fe toe te passen. Dit zal helpen om de gezonde groene kleur van uw gazon te herstellen.

3. Rooddraadschimmel en extreem meststof tekort

Wanneer u rode, dorre plekken op uw gazon ziet, zou dit een teken kunnen zijn van een extreem stikstoftekort, wat kan leiden tot rooddraadschimmel. Om deze aandoening aan te pakken, raden we aan om direct Marathon Sport 16-4-8 toe te passen. Met een stikstofgehalte van 16% zal dit de vlekken weer doen opleven en herstellen.

4. Herstellen van kale en dorre plekken

Veel gazons hebben in juni te lijden gehad onder de warmte en droogte, wat resulteerde in kale en dorre plekken. Nu is het perfecte moment om deze plekken aan te pakken door te verticuteren en opnieuw in te zaaien. De ochtenden met dauw en warme bodemomstandigheden zijn ideaal voor snel kiemende graszaden. Begin door de kale plekken goed te verticuteren, zodat de ondergrond loskomt en gereed is voor het zaaien van graszaad. Meng het graszaad lichtjes met de losse aarde en druk het aan. Gedurende de eerste week na het zaaien, geeft u regelmatig lichte watergift wanneer het niet regent.

5. Effectief verticuteren voor gezondere groei

In september/oktober is het raadzaam om te verticuteren. Dit proces verbetert de beluchting van de grasmat, wat de groei ten goede komt. Verticuteren zorgt ervoor dat water, lucht en voedingsstoffen optimaal bij het gras kunnen komen. Dit is vooral nuttig om van het wollige uiterlijk veroorzaakt door overvloedig maaisel af te komen. Na het verticuteren, bemest u met Marathon Najaar 7-0-21 om uw gazon te voeden.

6. Onkruid bestrijden voor een onberispelijk gazon

Met de huidige temperaturen is september een uitstekende tijd om onkruid te bestrijden. Doe dit in de namiddag wanneer de dauw van het gazon is verdampt. Vermijd maaien gedurende 2 dagen vóór en 2 dagen na het toepassen van het onkruidbestrijdingsmiddel. Als u ook van plan bent om te verticuteren in het najaar, behandel dan eerst het onkruid, zodat u twee weken later kunt verticuteren.

In deze blog hebben we u tips en richtlijnen gegeven om uw gazon weer in topvorm te brengen na een regenachtige augustus maand. Met het juiste onderhoud zal uw grasmat er gezond, groen en weelderig uitzien, klaar om de komende seizoenen te trotseren. Of u nu een bestaand gazon heeft dat u wilt verbeteren of u een compleet nieuwe grasmat wilt aanleggen, bij Pieter Roefs Graszoden vindt u alles wat u nodig heeft. Van hoogwaardige graszoden en graszaadmengsels tot bemestingsproducten en gereedschappen om het werk uit te voeren, we hebben het allemaal in huis. Ons team van experts staat klaar om u te adviseren en te helpen bij elke stap van het proces, zodat u kunt genieten van een prachtig groen gazon. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Heeft u een specifieke vraag? Kom dan naar onze winkel en breng een recente foto mee van uw gazon, we kijken graag met u mee voor een aanpak op maat.

Tips voor optimaal gazononderhoud in september na een regenachtige augustus maand

Geïnteresseerd of op zoek naar meer informatie?

Neem contact op!