Uw gazon voorjaarsklaar maken

Nu het voorjaar is gestart, is het tijd om uw gazon klaar te maken voor de rest van het groeiseizoen. Of u nu een fanatieke tuinier bent of gewoon wilt genieten van een mooi gazon, er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen voor de voorjaarswerkzaamheden aan uw gazon.

Bemesten

De eerste stap is het bemesten van uw gazon. Het is aan te raden om in het voorjaar op tijd te beginnen met bemesten, zodat het gras de voedingsstoffen heeft om goed te groeien. Omdat het weer nog koud kan zijn in het vroege voorjaar, kan het wat langer duren voordat de bemesting zijn uitwerking heeft. Normaal gesproken raden we aan om iedere 6 á 8 weken een bemesting te strooien in het groeiseizoen, maar bij kouder weer kunt u gerust 8 weken na de eerste bemesting pas de tweede meststof op het gazon strooien. Kies voor de tweede bemesting bij voorkeur voor een meststof met een verhouding van 16-4-8-2Mgo-0,5Fe, zoals de Marathon Sport.

 

Verticuteren/beluchten

Na een aantal maaibeurten kunt u bepalen of uw gazon verticuteren of beluchten nodig heeft. Verticuteren is nodig als er veel mos in het gazon staat. Als het gazon mooi vol staat en er weinig mos is, stel verticuteren dan uit tot september. In het najaar droogt het vocht langzamer op, waardoor verticuteren extra lucht geeft aan de grasmat en uiteindelijk mosvorming reduceert. Voor nattere stukken in uw gazon kunt u beluchten met een riek. Dit bevordert de groei van het gras. Voor grotere oppervlaktes kunt u een beluchtingsmachine huren.

 

Doorzaaien of inzaaien

Als uw gazon dunne plekken heeft, kunt u deze doorzaaien. Zorg ervoor dat u graszaad gebruikt dat geschikt is voor uw type grond en klimaat. Bij ons kunt u terecht voor ons speciale graszodenmengsel graszaad of Resilient Blue van Barenbrug, beide op maat uitgewogen: inzaai 3 kg/100 m2 en doorzaai gazon 1 kg/100 m2. Deze mengsels zijn geschikt voor extra snel herstel bij hitte en droogte. Gaat u een nieuwe grasmat inzaaien, dan kunt u bij ons een zaaiwagen, gazonwals of grashark lenen.

Na het doorzaaien of inzaaien is het belangrijk om het graszaad goed te mengen met de aarde of af te dekken met VittaTerra doorzaaipotgrond. Zorg dat het graszaad de eerste 2 weken geregeld kort natgehouden wordt, zodat de kiem van het graszaad niet verdroogt. Naarmate het gras dichter begint te groeien, kunt u extra bemesten met Marathon Sport om de groei te versterken.

 

In deze blog hebben we u laten zien hoe u uw gazon voorjaarsklaar kunt maken. Of u nu een bestaand gazon heeft dat u wilt verbeteren of u een compleet nieuwe grasmat wilt aanleggen, bij Pieter Roefs Graszoden vindt u alles wat u nodig heeft. Van hoogwaardige graszoden en graszaadmengsels tot bemestingsproducten en gereedschappen om het werk uit te voeren, we hebben het allemaal in huis. Ons team van experts staat klaar om u te adviseren en te helpen bij elke stap van het proces, zodat u kunt genieten van een prachtig groen gazon. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

 

Heeft u een specifieke vraag? Kom dan naar onze winkel en breng een recente foto mee van uw gazon, we kijken graag met u mee voor een aanpak op maat. 

Terug
Uw gazon voorjaarsklaar maken

Geïnteresseerd of op zoek naar meer informatie?

Neem contact op!